Episode #12. Ronald Koetzier

In this episode RONALD KOETZIER. One of the most experienced tebletop director.

Ronald has his own unique style, he is super sensitive to light, camera movement and he has an appetizing attitude.

We talk about preparation for shooting, difficulties and dependencies in client-agency relationships depending on what country you are shooting the commercial in.

And we also talk about the fact that we are not afraid of AI. And lots of other tabletop flavors…Enjoy.

Episode #11. Merijn Schilte

In this episode Merijn Schilte – SFX engineer.

 We met between shoots in Milan, slightly tired, but it was great to hear how tabletop SFX was starting to take shape until now. 

He started in the theatre in 1997 when no one knew special effects for food. He invented rigs, but there were no directions on how to show food in an interesting way, differently, with effects. 

A great field of improvisation where throwing, smashing, and making mistakes was the only way to perfection in tabletop shots. Enjoy.

 

And link to my column on Director’y Hub:

https://directorroster.com/i-did-it-my-way-jacek-szymanski/

Episode #10. Antonella Scoliero

In the tenth episode I met Antonella Scoliero, the only woman in the world who is the head of the table top studio in Milan, but also a very experienced SFX supervisor known in the industry as table top mom. I met Antonella at her studio 360.fx in Milan’s Chinatown. Hear the story of how Antonella built a tabletop market in Italy. Enjoy.

  • How 360.fx was born.
  • How Antonella built the table top market in Italy?
  • Pioneer.
  • The only woman in the world who is the head of the table top studio.
  • She is not only a producer, she is also a sfx supervisor.
  • When planning a business table top, how to be responsible for shooting?.

Episode #9. Maksut Askar

I love meeting people who have such a positive attitude and are one of the best at what they do. Maksut is a very creative food stylist and talented chef in one of the best fine dining restaurants in Turkey. Meet the passionate with whom you can talk about all topics, and will surprise you with his versatility.

  • What coffee means for Turks.
  • How did the passion of being a food stylist transform Maksut into one of the best chefs in Turkey?
  • How to teach the young generation to accept tradition in the cuisine in this changing times.
  • Why does Maksut not want creative people in his restaurant?
  • Is it possible to reduce meat production in the world?

And Is Turkish Pide better than Pizza?

Episode #8. Katarzyna Wajda

Dziś moim gościem jest Katarzyna Wajda wspaniała aktorka, mama trójki chłopców, przyjaciółka. Kasia uwielbia eksperymentować w kuchni, ale wszystko to musi mieć związek z filozofią jedzenia. To coś więcej niż tylko posiłek w ciągu dnia.

Uwielbiam w Kasi to, że podchodzi do życia w sposób nieszablonowy, ma swoją drogę, jest twarda w obranych kierunkach, co udowodniła ostatnio świetną główna rolą w nowym serialu Xawerego Żuławskiego „ODWILŻ” dla stacji HBO. Gra w nim operacyjną policjantkę, która rozwiązuje nietypową zagadkę kryminalną. Twardzielka, Skrupulatna. Konsekwentna. 

Bardzo osobiste patrzenie na świat.

Dlaczego warto zadbać o swoje emocje?

Choruje ciało bo choruje dusza.

Rosół z kasztanami to petarda na chorobę.

Co zrobić z Hizopem, Bertramem czy Galgantem ?

Jak się leczyć jedzeniem?

Episode #7. Julian Hermannsen (episode in ENGLISH)

Julian Hermannsen is one of the best motion control robot operators in the world, he has worked on many Hollywood productions, and is also a very creative support for table top advertisers. I have had the pleasure of working with Julian many times, and I have seen how he works and how precisely he approaches each film. What’s interesting about his work? Explosions, throwing objects and trying to shoot them with incredible speed, moving the robot to the maximum on tracks, showing the world differently than we see it during normal camera movements. I invite you to the world that doesn’t’ exist.

1. What is motion control robot and what is it for ?

2. How does work on such productions as James Bond or the „Chronicles of Narnia” look compared to work in table top commercials?

3. What do clients and agencies know about robots?

4. What is a rigging team and why is it important in table top commercial?

5. Why 3D postproduction won’t replace motion control?

Episode #6. Grzegorz Łapanowski

W #6 epizodzie Foodloose, Grzegorz Łapanowski – chodząca encyklopedia wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego w Polsce. Kucharz. Aktywista. Obieżyświat, gurmandzista i entuzjasta roślin. Autor wielu książek kulinarnych, w tym mojej ulubionej „Wzór na smak”. Juror i prowadzący polską edycję Top Chef. Zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, dobrego, naturalnego, świeżego, sezonowego żywienia. Na totalnym luzie.

Będziemy rozmawiać o tym czy da radę robić rzeczy komercyjne w zgodzie z własnym sumieniem? O jesiotrze, sumie, bulionie rybnym i dobrych smakach. O tęsknocie do rzemieślniczego podejścia do pracy, a także czy lepiej rozwijać się wolniej zawodowo, czy szybciej osiągać cele? I na koniec o poszukiwaniu tej jednej rzeczy, najistotniejszej w życiu… ?

Episode #5. Bogdan Gałązka

Niezwyczajna rozmowa o starych przepisach, zupie z żółwia, kurze zielonej i o tym jak miejsce restauracji i jego historia stanowi o daniach tam serwowanych.

Kolejny #5 Podcast Foodloose, tym razem z Bogadanem Gałzką, szefem który jak nikt w Polsce ogarnia wszystkie tematy kuchni średniowiecznej. Każda rozmowa Z Bogdanem jest jak dobra historyczna książka. I to nie ta z tych nudnych szkolnych, a ta wypełniona bitwami, walkami, bohaterami, rycerzami ich miłosnymi podbojami i rozterkami. Historia średniowieczna opowiedziana inaczej, z kolorem, z uśmiechem, a co najważniejsze z olbrzymią wiedzą i wyczuciem smaku tamtych lat.

Episode #4. Ania Zięciowska

Przy tureckiej kawie rozmowy o stylizacji jedzenia z Anią Zięciowską.

Ania Zięciowska – jedna z najlepszych foodstylistek w Polsce. Wieloletnie doświadczenie przy produkcjach i sesjach fotograficznych w Londynie, pozwoliło Ani w sposób profesjonalny zaproponować na polskim rynku reklamowym wiele oryginalnych rozwiązań. Kiedy wszyscy jechali za Zachód w poszukiwaniu miejsca na ziemi, Ania wraz z rodziną wracała właśnie z Anglii z olbrzymim bagażem. Bagażem doświadczeń. To był dobry ruch.  Rozmawiamy o trendach w foodstylizacji. O tym jak zmieniała się foodmoda z rustykalności w pop art. Ania opowiada jak zrozumieć warsztat foodstylisty. I czy w foodstylizacji jesteśmy w światowym ogonie, czy może jednak w czubie?

? Rozmowa bez zbędnego zadęcia, na luzie.

Episode #3. Aleksander Baron

Na luzie z Alexem Baronem.

Kwiecień 2020. Wszyscy teraz robią LIVE- streaming. Jednak za bardzo uwielbiam emocje spotkań. Spojrzenia. Energia jest tylko wtedy kiedy się widzimy. Tym bardziej ważne dla mnie jest spotykać się z osobami które w dzisiejszych czasach patrzą z uśmiechem do przodu. Czerpać od nich. Mega pozytywna rozmowa twarzą w twarz z Alexem Baronem niesamowitym szefem kuchni, który w 2010 stworzył autorską restaurację – „Solec 44”. W czerwcu 2018 roku został szefem kuchni restauracji „ZONI” na terenie dawnej wytwórni wódek „Koneser” na warszawskiej Pradze. W listopadzie 2018 został wyróżniony tytułem Szef Kuchni Jutra (Chef de L’avenir) przez Gault&Millau. Aleksander Baron ściśle współpracuje z Instytutem Adama Mickiewicza i Poloną w promowaniu polskiej kuchni i kultury. Znany jest także jako popularyzator tradycji fermentacji żywności. Zapraszam na naszą pogaduchę ? o fotografii ulicznej, o tym jak będzie wyglądała gastronomia po pandemii, o wódce, kiełbasie z karpia i różne takie…

Episode #2. Krzysztof Rabek

W tym odcinku podcastu spotkałem się z Krzyśkiem Rabkiem.

Niesamowitym szefem kuchni z bardzo oryginalnym i totalnie wizualnie odjechanym podejściem. Który nagle zmienił front i odchodząc od klasycznych propozycji kulinarnych od pewnego czasu zanurzył się w słodkim świecie kolorowych rozkoszy. Tworząc przy tym niepowtarzalną jakość smakowo wizualną w cukierni Odette. Posłuchajcie… ?

Episode #1. Jakub Laskus

Rozmowa z Jakubem Laskusem szefem, supervisorem studia Bites.

Jak podchodzić do produkcji reklamowych oraz filmowych typu Table Top. Co to w ogóle jest Table Top? Rozmawiamy o naszej pracy jak powstają skomplikowane reklamy, dlaczego czasami klienci źle podchodzą do produkcji. Bardzo luźna rozmowa z Jakubem złapanym pomiędzy kolejnymi produkcjami, siedzieliśmy w pomieszczeniu typu garderoba, a w studio właśnie trwała budowa scenografii do kolejnego projektu… ?